PRE/POST NATAL YOGA & MINDFULNESS

Danas se često žena susreće sa problemom nerazumijevanja u toku trudnoće, a i nakon poroda. Hormonalni dizbalans prouzrokuje niz smetnji kroz koje žena nečesto prolazi sama. Neki od njih su:

  1. Višak kilograma
  2. Depresija
  3. Iscrpljenost i manjak energije
  4. Nagle promjene krvnog pritiska
  5. Inkontinencija
  6. Problemi kičme
  7. Hemoroidi
  8. Bolovi i grčevi itd.

Tokom trudnoće i postporođajnog perioda posebno do izražaja dolazi naša želja i nastojanje da uvijek budemo u optimalnom raspoloženju i da svom djetetu od prvog dana, od začeća, osiguramo zdrav, lijep i ugodan život. Tokom trudnoće sve što se nama događa, događa se i bebi, ona osjeti naše zadovoljstvo, sreću, mirnoću, ali i napetost, tjeskobu, strah i ljutnju.
Upravo u tim fazama života često se javljaju različita pitanja i dileme…hoću li naštetiti svojoj bebi ako osjećam napetost, ako se živciram, ako sam izložena stresnim događajima? Kako će
proći porod? Kako ću se nositi sa obavezama brige o djeteta? Kako će izgledati moj odnos sa partnerom i porodicom? Jesam li dobra majka, radim li sve kako treba? To su samo neka od pitanja sa kojima se suočavaju trudnice, mlade majke i njihovi partneri. Život ne može uvijek biti jednostavan, ali mi možemo sebe pripremiti i prilagoditi da živimo što sretniji i zadovoljniji u svim okolnostima.
Mnogo je dostupnih načina i tehnika koje možemo koristiti da učimo i promijenimo svoje ponašanje, ono što radimo i osjećamo, te budemo sretniji. Naše misli, emocije i fiziologija (tijelo) čine jednu cjelinu. Ako promijenimo jedan dio, na primjer naše misli, mijenjaju se i emocije i fiziologija. Jedna od novijih praksi koja nam nudi različite alate i tehnike je mindfulness (usredotočena svjesnost, prisutnost).

Mindfulness je koncept i praksa vježbanja svjesnog obraćanja pažnje u sadašnjem trenutku, bez osuđivanja, iz trenutka u trenutak (Kabat-Zinn, 2003). U središtu koncepta mindfulnessa
je naša sposobnost da budemo istinski prisutni, da primjećujemo, promatramo i pratimo ono što se dešava upravo sada. U isto vrijeme ova usredotočenost, fokus, mora biti usklađen sa osjećajem prihvaćanja svega onog što je u nama i oko nas.
Kao i svaka druga aktivnost ili vještina, mindfulness zahtjeva vježbu. Redovnom primjenom i vježbanjem tehnika mindfulness nam pomaže da budemo potpuno svjesni sadašnjeg trenutka i svakog iskustva, da budemo kreativniji i učinkovitiji, te da donesemo bolje odluke za sebe i druge, da se usmjerimo na ono što nam je stvarno važno. Mindfulness nas čini sretnijima.

Zašto je mindfulness posebno koristan u trudnoći i postporođajnom periodu?
* Upoznavanje s nadolazećim nepoznatim životnim situacijama uz istovremeno učenje
kako se prilagoditi i prebroditi moguću neizvjesnost i stres
* Praktičnija primjena i upotreba znanja i informacija o pripremi za porod, samom porodu i postporođajnom periodu
* Smanjuje strahove od poroda, smanjuje strahove o trudnoći i roditeljstvu
* Povećava samopouzdanje u porodu i roditeljstvu
* Žene koje su prakticirale mindfulness imale su manje prijevremenih poroda, djeca su bila bolje porođajne težine, osim toga procjenjuju majčinstvo ugodnijim iskustvom
* Bolje nošenje s hroničnom boli
* Lakše uspostavljanje dojenja
* Veći osjećaj smirenosti i kompetentnosti za brigu o djetetu

Šta uključuje program Mindfulness i joga za trudnice i porodilje u Centru Transformacija?
Program Pre/Post Natal Mindfulness & Yoga u Centru Transformacija uključuje tehnike i vještine prema sadržaju prof. Jon Kabat Zinn (MBSR – smanjenje stresa zasnovano na mindfulnessu), jogu prilagođenu trudnicama (prema trimestrima trudnoće) i porodiljama, vježbe disanja, vođene meditacije, tehnike i alate zasnovane na neurolingvističkom programiranju (NLP) i grupni i individualni coaching.

Yoga, Ayurveda i Mindfulness pomažu u svim segmentima života jer to nije samo puko vježbanje, nego mnogo, mnogo više od toga.

Naime, kroz yoga časove prvenstveno se uči pravilno disanje jer ono omogućava pročišćenje energetskih centara u tijelu. Kada je energija čista onda smo vitalni i zdravi. Plitko disanje dovodi do niza blokada i stvara raznorazne bolesti u organizmu.

Zatim, kroz yoga časove uči se meditirati što je neophodno svakoj osobi, a narućito trudnicama i porodiljama zbog nagle promjene u svakom segmentu života. Meditacija smiruje um, jača fokus i koncentraciju, te dovodi hormone u balans.

Na posljetku ali ne manje značajno, kroz yoga časove radiće se posebne vježbe za trudnice i porodilje kako bi svoje tijelo pripremile za lakši porod tj. vratile u formu nakon poroda.

Ayurveda kao drevna medicina, između ostalog, omogućava i da se pravilno hranimo kako bi ostali zdravi i vitalni, te kreirali kvalitetan temelj za imunološki sistem buduće bebe.

Voditeljice programa su:

Amra Kubat Okić, Life Coach, učiteljica joge i meditacije (650 sati), predstavnica Europske joga federacije za Bosnu i Hercegovinu i Yoga Alliance India/SAD i

Aida Mujezinović, trenerica mindfulnessa, instruktorica joge, NLP Practitioner i ICI Coach.

Ukoliko ste zainteresovani za navedeno možete nas kontaktirati na +387 62 832 308 Amra ili +387 61 818 861 Aida.