CAPOIERA

Capoeira je afro-brazilska vještina u kojoj se isprepliću elementi borilačkih vještina, akrobatike, plesa i muzike, kroz igru u nenasilnom okruženju. Nastala je fuzijom različitih kultura, a razvili su je afrički robovi u Brazilu kao izraz težnje za slobodom. Njeni afrički korijeni i danas se manifestuju kroz muziku, pokrete i simboliku u samoj igri. Kao takvu teško ju je kategorisati i staviti u određene okvire. Nemoguće je nalijepiti joj etiketu sporta, borbe, plesa, akrobatike ili bilo koju drugu, jer je Capoeira dijelom sve to, ali ništa od toga isključivo. Upravo zbog toga predstavlja jednu vrlo kompleksnu, specifičnu i cjelovitu vještinu.

Nakon abolicije ropstva, Capoeira je u različitim vremenskim periodima imala drugačija značenja: bila je vadiaçao (provođenje vremena ne radeći ništa; tačnije, nikakav posao); igra lučkih radnika i uličnih prodavača, tajno oružje plesača sambe, okrutna vještina za provođenje političkih ciljeva…

Iako se kroz historiju mijenjala i prilagođavala, sačuvala je svoje glavne karakteristike – uvijek prisutnu mandingu i stav prema svijetu koji je okružuje.

Do danas se razvila u nekoliko pravaca i različitih stilova, no bez obzira na stil, Capoeira predstavlja dijalog pokreta, igru nadmudrivanja, koja uz ritam i pozitivnu energiju čini svojevrstan ritual modernog doba te vještinu koja razvija cijelo tijelo i briše razlike spola, dobi i rase.

Da bi počeli trenirati Capoeiru nije potrebno nikakvo predznanje, neka posebna fizička spremnost, niti postoje bilo kakvi drugi uslovi. Upravo zbog, već spomenute, specifičnosti u Capoeiri smo svi jednaki početnici.

Ukoliko želite da saznate više, prijavite se na jedan besplatan probni čas, pozivom na: 061/379-649 (Nedim) ili nam se javite putem e-maila: info@transformacija.ba