QI GONG & TAI CHI

Chi Kung (Qi Gong) je kineska vještina ili umjetnost, kojom se postiže sklad uma i fizičkog tijela. U kineskoj riječi Qi Gong, Qi (Chi) označava vitalnu energiju, dah, životnu silu. Riječ Gong ili Kung označava vještinu ili umjetnost, što znači da je Qi Gong vještina rada s energijom. Sve ljudske mentalne, psihičke i fizičke funkcije zavise od jačine Qi vitalne energije tijela i sposobnosti da istrošenu unutrašnju energiju razmijenimo sa vanjskom vitalnom energijom. Jaka i skladna Qi energija je korijen života, predstavlja zdravlje, dugovječnost i sreću.

Tai Chi se temelji na osnovnim principima taoizma, cikličnom kretanju, prožimanju i spajanju sila Yina i Yanga. Tai Chi je “velika granica” – linija koja spaja Yin i Yang. Samo neprekidni tok i ravnoteža između tih sila znači harmoniju, sklad i zdravlje čovjeka i njegovog okruženja. Nekada primjenjivana kao borilačka vještina, Tai Chi se danas smatra vještinom borbe za sticanje discipline, upornosti i istrajnosti, u svrhu ostvarivanja dugovječnosti i harmonije tijela i duha.

Qi gong vježbe nisu povezane u niz, već se vježbaju jedna po jedna, a pokreti Tai Chi-ja su povezani u takozvane forme. Također Qi Gong  može biti čvrsti ( za borilačke vještine) i mekani ( zdravstveno-medicinski) dok u Tai Chiju preovladavaju uvijek mekani pokreti.

Cilj ovih vježbi je fizičko mentalno, emotivno i duhovno zdravlje. U Kini postoje brojni zabilježeni slučajevi iscjeljenja od raka putem vježbi s Chi (Ki, Prana) energijom. Ukoliko se vježba u kombinaciji sa nekom borilačkom vještinom, poboljšava se borbena spremnost. Qi Gong se vjekovima razvijao kroz taoističku alhemiju u traganju za receptom za dugovječnost pa čak i besmrtnost.

„Nježnost pobjeđuje snagu.“ -Lao Ce

Ukoliko ste zainteresovani za treninge Chi Kung-a, više informacija možete naći na stranici Darko Trajkovic ili nas kontaktirajte putem e-maila.