NINJUTSU

NINJUTSU

 

Ninjutsu nije samo borilačka vještina,to je kompletna životna filozofija u okviru koje se proučava 18 vještina, 9 borbenih stilova i filozofija 5 elemanata od kojih je sastavljeno ljudsko tijelo i materijalni svijet. Ninjutu kombinuje čvrsti i mekani princip borenja, spajajući moderni i tradicionalni način treninga. Ninjutsu nije sport i ne postoje takmičenja, postoji “takmičenje” ali sa samim sobom u cilju savlađivanja vlastitih slabosti, egoizma i neodgovornosti prema sebi samima i drugim ljudima, ili kako to lijepo reče Sensei Ueshiba”Nema veće pobjede do pobjede nad samim sobom”.

Koristi se isključivo kao samoodbrambena vještina nekonvencionalnog borenja, te je izuzetno pogodna za vojsku, policiju, zaštitare, gorske službe spašavanje, vatrogasce ali i obične građane koji ne žele biti žrtve besmislenog nasilja. Pogodan je posebno za žene i fizički slabije jer su tehnike borenja tako dizajnirane da savlađuju protivnika korištenjem minimuma snage uz maksimum efikasnosti.

Slobodno možemo reći da su ninje i ninjutsu preteče današnjih modernih specijalaca. Za razliku od mnogih drugih vještina i sportova koji su nastali na tatamiju ili u ringu ninjutsu je nastao na bojnom polju, sve tehnike su formirane kroz realna borbena iskustva na život i smrt. Naravno ninjutsu se mjenja kao i mi sami.

Korijeni ninjutsua sežu unazad preko 1500 godina u japanskim regijama Iga i Koga.

Da bi jedan praktikant ninjutsua postao kompletan borac i ratnik u fizičkom i psihičkom smislu potrebno je da se konstantno usavršava u sljedećih 18 vještina:

 1. Seishin-teki kyōkō (duhovno usavršavanje)
 2. Tai-jutsu (totalno goloruko borenje)
 3. Ken-jutsu (borba mačevima)
 4. Bō-jutsu (borba štapovima)
 5. Shuriken-jutsu (bacanje  metalnih zvijezdi i drugih projektila)
 6. Sō-jutsu (borba kopljima)
 7. Naginata-jutsu (borba halebardama)
 8. Kusarigama-jutsu (borba srpovima)
 9. Kayaku-jutsu (pirotehnika, eksplozivi i vatreno oružje)
 10. Hensō-jutsu (prerušavanje i pretvaranje)
 11. Shinobi-iri (metode prikrivanja i ulaženja)
 12. Ba-jutsu (vještina konjaništva)
 13. Sui-ren (vodena obuka)
 14. Bōryaku (taktika i strategija)
 15. Chōhō (špijunaža, kontrašpijunaža, infiltracija)
 16. Inton-jutsu (bijeg i skrivanje)
 17. Tenmon (meteorologija)
 18. Chi-mon (geografija)

Danas postoji više stilova ninjutsua od kojih je najpoznatiji Bujinkan koji postoji u skoro svim zemljama svijeta.

Spoznajte sebe i mogućnosti svog tijela, uma i duha, naučite efikasne tehnike samoodbrane koje funkcionišu u svim situacijama, postanite dio prirode, upoznajte i družite se s ljudima sličnog mentalnog sklopa, avanturistima i umjetnicima, riješite se stresa i napetosti, skinite višak kilograma… jednostavno se dobro zabavite, učeći nove stvari na svakom treningu.

„Tehnike borilačkih vještina su poput pahuljica snijega i nikad ih ne možeš pohvatati sve. Zbog toga tvoja inteligencija mora biti poput sunca da istopi sav snijeg koji je pao na zemlju.“ -kineska izreka

 

Ukoliko želite da saznate više, posjetite stranicu Darko Trajkovic, ili nam se javite putem e-maila.