AYURVEDA

Riječ Ayurveda je sanskritska kovanica, ima dva pojma: ayur – koji znači život i veda – koji znači znanje. Ayurveda je, dakle, znanje o životu nastalo u staroj indijskoj medicini koja u sebi objedinjuje iskustva drevnih filozofa i prastaru mudrost religioznih mudraca Rišija.

Najranija literatura o ovoj drevnoj medicinskoj praksi pojavila se tokom vedskog perioda u Indiji od 5.000 p.n.e. do 500. godine n.e. Tokom ovog perioda nastala su Sušruta Samhita (Suśruta Saṃhitā) i Ćaraka Samhita (Charaka Saṃhitā), Rigveda i Atharvaveda, tradicionalne medicinske enciklopedije nastale iz različitih izvora, koje čine osnovu ayurvedske medicine. Narednih vijekova, ayurvedski terapeuti razvili su veći broj medicinskih i hirurških procedura za tretman raznih bolesti. „Velika vremenska distanca fragmentisala je ayurvede u funkcionalno odvojene i pojedinačno različite pristupe i postupke, koji su se kao nezavisni održali unutar tradicionalnih ayurvedskih porodica i ayurveda škola.“ Trenutna ayurvedska praksa smatra se dijelom tradicionalne (komplementrane i alternativne) medicine.

Jedna kineska poslovica kaže: “Tri desetine liječi medicina, sedam desetina liječi pravilna ishrana.“.

Prednosti ayurvede u poređenju sa savremenom medicinom u trenutnoj fazi njenog razvoja, upravo su u tome što ayurveda mnogo ranije prepoznaje „neravnotežu“ u tijelu. U ayurvedi postoji šest stepena razvoja bolesti, odnosno neravnoteže fluida koji čine individualnu konstituciju. Svaki stepen ima svoje simptome. Savremena medicina može dijagnosticirati bolest tek na petom stepenu njenog razvoja, a po ayurvedi, tada se bolest mnogo teže liječi jer se „neravnoteža toliko produbi i fluidi izađu iz svojih tzv. „domova“ i nađu „slabu tačku“ i u njoj se „nasele““.

Zato je jedan od osnovnih pristupa ayurvede pomoći osobi da promijeni svoj unutrašnji doživljaj života. U suprotnom se može dogoditi da se u fizički izlječenom tijelu bolest ponovo javi, jer matrica „uma“ ostaje ista. U određenom trenutku (na šta ga često natjera sam život), čovjek mora svjesno da odluči da se promijeni. Ali najčešće ta odluka mora prethodno sazrjeti i zato nije svaki čovjek spreman na promjene u svom životu dok za to ne nastane pravo vrijeme. I to je dio ayurvede i životne mudrosti uopšte, jer često, bolest je zapravo znak dolaska tog vremena – vremena promjene.

Ajurvedska medicina nije „proizvod“ neke naučne misli, već filozofija drevnih mudraca i njihovih spoznaja o višim stanjima, prirodnim zakonima i načinu na koji oni funkcionišu i utiču na oranizam čovjeka. Zato osnovne teorije i principi ayurveda prakse potiču iz iskustva. To su konstatacije (zaključci) nastali nakon četiri spoznajna oblika ispitivanja, odnosno: aptopadesha (autoritativnih izjava), pratyaksha (percepcije), anumana (zaključivanje) i yukti (obrazloženje).

Ayurveda nije religija, kao što neki pogrešno misle. Ayurveda je tradicionalni indijski sistem medicine koji se zasniva na ideji balansa duha i tijela, uz korištenje ayurvedskih dijeta, konzumiranje pretežno biljaka, i uz jogijsko disanje.

Ayurveda je dio VEDE. Iako neki savremeni naučnici smatraju da su Vede spisi indijske filozofije i ritualnih obreda, istina je sasvim drugačija – Veda je vječni, nerođeni, neuništivi opis i izraz zakona prirode koji stvaraju, održavaju i mjenjaju čitav univerzum i sve u njemu. Vedske himne koje su zapisane u vedskoj literaturi nazvane su po određenim mudracima (rišijima) ne zato što su ih ti rišiji izmislili ili sastavili, već zato što su ih vidjeli svojim unutrašnjim okom i zapisali (ili zapamtili). Te himne opisuju određene setove prirodnih zakona i predstavljaju direktan put da se postignu željeni rezultati u bilo kom polju života.

Novi pravac ayurveda, koji je svoj rad van Indije prvo započeo u Evropi, a potom i u SAD, svoj način rada je prilagodio savremenom načinu življenja („kako bi ga zapadnjaci mogli razumjeti“), uz očuvanje osnovnih načela ayurvede. Zato ona i danas nalazi primjenu u dijagnostici i liječenju raznih bolesti iako njena načela proizlaze iz osnovnih načina pristupanja životu koji je tipičan za indijski način razmišljanja.

Ayurveda je kao metoda tradicionalne (alternativne i komplementarne) medicine priznata od strane Svjetske zdravstvene organizacije 1977 godine.

Ukoliko želite da saznate više, prijavite se na Ayurveda radionicu, pulsnu dijagnostiku ili konsultacije pozivom na: 062/832-308 Amra