HATHA YOGA

HATHA YOGA

 

Hatha yoga, koja je najpoznatija na zapadu, predstavlja sistem duhovne prakse kroz koju se počinju razvijati i fizički aspekti yoge. Slog “ha” znači »sunce«, dok “tha” znači »mjesec«, a zajedno tvore riječ “hatha”, sugerišući jedinstvo suprotnosti. Sklad suprotnih sila ključni je oblik yoge – topla energija ujedinjena je s hladnom, snažno s blagim, a muško sa ženskim. Hatha yoga priprema nas za kontemplaciju i meditaciju te stoga obuhvata kombinovanje fizičkih položaja, vježbe disanja, procese pročišćenja, te fokusiranje svijesti na fizičko i suptilno tijelo.

Unutar Hatha yoge, postoje različiti stilovi učenja koje su razvili pojedinci, a koji se razlikuju  po dinamičnosti izvođenja asana ili nivou duhovne prakse: Iyengar yoga, Ashtanga i Vinyasa yoga, Đivamukti yoga, Dinamička yoga, Bikramova yoga, Šivanda yoga, Viniyoga i Bihar yoga.

„Yoga zaustavlja vrtloge misli.“ – Patanđali

Ukoliko ste zainteresovani da isprobate yogu, javite nam se putem e-maila.

 

HATHA YOGA PRAKSA


Predstavlja set asana (položaja) koji se svakodnevno ponavljaju prema unaprijed smislenom redosljedu.

Praktikuje se svako jutro u trajanju od sat i po, a poželjno je pri izlasku Sunca. U našem Centru termini su od ponedjeljka do petka u periodu od 07h do 09h.

Na vama je izbor da li ćete doći u 07h ili 07:30h ili kasnije….i uraditi onoliko koliko vi možete i želite za taj dan. Yoga instruktor će vas uvesti u sve detalje i pripremiti za samostalan, budući rad.

Svakodnevno praktikovanje Hatha yoge omogućava vam brže pomjeranje vlastitih granica, te razne uvide i spoznaje vas samih, a sve kroz fizičku vježbu tijela usklađenu sa jogijskim disanjem. Nakon samo nekoliko dana osjetit ćete duboki mir i zadovoljstvo, s težnjom ka životnom balansu što samo Hatha yoga omogućava.

Također pažnju posvećujemo i meditaciji, mantri kao i raznim vrstama disanja (pranajama).

Dođite da probate…