Makrobiotika je način življenja u skladu sa prirodom. U najkraćem, to bi značilo da se prilagođavamo prirodnim procesima konzumirajući čiste namirnice iz našeg podneblja, uz dovoljno kretanja i pozitivan životni stav. Iako se makrobiotika često veže samo uz pojam prehrane, ona obuhvata mnogo više od toga. To je vještina i umijeće zdravlja i dugovječnosti, postizanje pune kvalitete života, optimalnog zdravstvenog stanja i vitalnosti.

Jednodnevni seminar ”Uvod u makrobiotiku-cjelovit pristup prehrani” sadrži predavanje o:

– pojmu yina i yanga, njihovog međudjelovanja u makrobiotičkoj kuhinji,
– sedam nivoa prehrane i rasuđivanja,
– teoriji pet transformacija,
– model standardne makrobiotičke prehrane,
– organiziranje u kuhinji,
– skupine namirnica (žitarice, mahunarke, povrće, alge, ulja, začini, sjemenke, napitci),
– koje namirnice se preporučuje konzumirati redovito, koje umjereno, a koje rijetko
– osnovni principi prilagođavanja godišnjim dobima kroz kuhanje

Voditeljica seminara je Ismeta Ćorić

Ismeta Ćorić, doktor stomatologije, magistrica organske poljoprivrede, učiteljica makrobiotičkog kuhanja začetnica je i vodeći autoritet u BiH na području prirodne prehrane. Zvanje učiteljice makrobiotičkog kuhanja stekla je u ustanovi Makronova u Zagrebu. Znanja iz oblasti istočne medicine i makrobiotike sticala je počev od 1989. u makrobiotičkim centrima u Hrvatskoj, Švedskoj, Rusiji, Južnoafričkoj Republici, od najpoznatijih svjetskih učitelja makrobitike u svijetu.
U Sarajevu je 2006. osnovala prvi makrobiotički centar u Bosni i Hercegovini u kojem su se do 2016. godine provodile edukacije o holističkom pristupu zdravlju i prirodnoj prehrani, feng shui, permakulturi, biodinamičkoj poljoprivredi i važnosti organskih proizvoda na zdravlje ljudi i okoliša, kao i individualne konsultacije kod zdravstvenih problema. Zahvaljujući TV nastupima, pisanjem za časopise, predavanjima u osnovnim i srednjim školama, radionicama i seminarima tokom dugog niza godina dala je izuzetan doprinos širenju svijesti BH građana u području prehrane i zdravih stilova življenja.

Kada: 22.12.18. od 12:00 do 15:00h

Gdje:  Centar Transformacija, Trg Heroja 30, Sarajevo

Cijena: 50 KM za zaposlene, studenti i penzioneri 40 KM ( obavezna uplata seminarske takse do 15. decembra 2018)

Kontakt: bojanamutnovic@gmail.com; 062 542 709