Tradicionalni ljekari dalekog istoka smatraju navike ljudi u svakodnevnoj ishrani osnovnim i neophodnim instrumentom u rješavanju svih zdravstvenih tegoba. Kad se pravilno shvati i primjeni Ki (ili Chi) određenih namirnica, te se primjene na pravilan način, mnoge prehrambene namirnice mogu da se koriste i kao ljekovita sredstva za rješevanje zdravstvenih problema.
Jedno od makrobiotičkih ljekovitih sredstava koje se često koristi je đumbir obzirom da ima izuzetna ljekovita svojstva.
Stavljanjem toplih đumbirovih obloga na tijelo potiče se cirkulacija krvi i limfe i oslobađaju toksini na dijelu tijela na koji se stavljaju. Svježi đumbir ugrijan toplinom vode duboko prodire u tkivo, rastvara sluz i djeluje na razne akutne ili hronične bolove, te ubrzava oporavak nakon raznih upalnih stanja. Ovaj tretman je izuzetno ugodan i efikasan.
Neka od stanja za koja je đumbiroterapija posebno djelotvorna su:
• mnogi akutni i hronični bolovi kao što su reumatizam, artritis, bolovi u leđima, grčevi (menstrualni, crijevni itd.),
• proces oporavka nakon upalnih stanja (bronhitis, upala bubrega i mjehura, infekcije prostate, crijevnih upala, čireva i apscesa.
• kod razgradnje otvrdnulih nakupine masti, bjelančevina i minerala. Primjeri za to su bubrežni kamenci, žučni kamenci, ciste (na grudima i jajniicma) i dobroćudni tumori kao što su fibroidi maternice.
• opuštanje napetih mišića.
• kod oštećenih tkiva, kao npr. kod oporavka nakon loma kostiju,
Kako đumbir povoljno djeluje na puno različitih stanja tako postoje i slučajevi i stanja kada se nikako ne preporučuje primjena đumbiroterapije, ili se primjenjuju na poseban način kao npr. u slučaju tumora.
Više informacija o svojstvima đumbirovih obloga, indikacijama, kontraindikacijama, pripremi đumbirove vode i samom tretmanu saznajte na seminaru ”Đumbiroterapija”.
Voditeljica seminara je Ismeta Ćorić
Ismeta Ćorić, doktor stomatologije, magistrica organske poljoprivrede, učiteljica makrobiotičkog kuhanja začetnica je i vodeći autoritet u BiH na području prirodne prehrane. Zvanje učiteljice makrobiotičkog kuhanja stekla je u ustanovi Makronova u Zagrebu. Znanja iz oblasti istočne medicine i makrobiotike sticala je počev od 1989. u makrobiotičkim centrima u Hrvatskoj, Švedskoj, Rusiji, Južnoafričkoj Republici, od najpoznatijih svjetskih učitelja makrobitike u svijetu.
U Sarajevu je 2006. osnovala prvi makrobiotički centar u Bosni i Hercegovini u kojem su se do 2016. godine provodile edukacije o holističkom pristupu zdravlju i prirodnoj prehrani, feng shui, permakulturi, biodinamičkoj poljoprivredi i važnosti organskih proizvoda na zdravlje ljudi i okoliša, kao i individualne konsultacije kod zdravstvenih problema. Zahvaljujući TV nastupima, pisanjem za časopise, predavanjima u osnovnim i srednjim školama, radionicama i seminarima tokom dugog niza godina dala je izuzetan doprinos širenju svijesti BH građana u području prehrane i zdravih stilova življenja.
Kada: 12.01.19. od 12:00 do 14:00h
Gdje: Centar Transformacija, Trg Heroja 30, Sarajevo
Cijena: 50 KM za zaposlene, studenti i penzioneri 40 KM ( obavezna uplata seminarske takse do 15. decembra 2018)
Kontakt: bojanamutnovic@gmail.com; 062 542 709