Radionice Domagoja Orlića

Yoga Srca: Put prema osobnom iscjeljenju

Radionice su otvorene za sve ljubitelje yoge kako za apsolutne početnike, tako i za iskusnije praktikante. Sudionici će moći kupiti i novu knjigu voditelja radionice: “Patanjalijeva Niska o yogi”.

Cijena radionica:
50KM jedna radionica, 80KM obje radionice.

Vrijeme:
Nedjelja, 23. Juni 2019.
Prva radionica 10-13h, zatim pauza za ručak 13-15h, a onda druga radionica 15-18h.

Format:
Uvodno predavanje, praksa i razgovor nakon prakse.

Svrha radionica je upoznavanje sudionika s temeljnim načelima razvijanja osobne prakse yoge koje je formulirao T. Krishnamacharya (1888.-1989.), jedan od najznačajnijih obnovitelja yoge u dvadesetom stoljeću koji danas na Zapadu postaje sve poznatiji kao „otac moderne yoge“. Neki od najutjecajnijih modernih učitelja bili su njegovi učenici, poput Indre Devi, B.K.S. Iyengara, K. Pattabhi Joisa, A. G. Mohana, Srivatse Ramaswamija, T. K. Sribhashyama i T. K. V. Desikachara, koji je pak bio učitelj mojeg učitelja, Novozelanđanina Marka Whitwella (rođenog 1949. godine). Glavno obilježje Krishnamacharyinog shvaćanja i poučavanje yoge bilo je poštivanje jedinstvenosti svakog pojedinca, pa je i glavno načelo u pouci yoge prilagodba tehnika yoge pojedincu, a ne obrnuto. Pitanje odabira određenog stila, škole, branda ili pojedinog pristupa yogi tako postaje drugorazredno i sporedno pitanje, a ključni problem postaje pronalazak takvog učitelja/prijatelja koji nas doista može poučiti yogi koja nam je primjerena. Svatko tko to želi može se uspješno baviti yogom, ali ne bilo kojom yogom na bilo kakav način, nego to mora biti yoga koja doista odgovara stvarnim potrebama i sposobnostima tog konkretnog pojedinca, i to na takav način da u cijelosti uzme u obzir sve specifičnosti zainteresiranog pojedinca i tako mu omogući vježbanje njegove vlastite yoge u kojoj on doista uživa. Od samog početka njegova yoga mora biti za njega blagotvorna, a ne štetna ili neučinkovita, treba mu doista donijeti sve ono što mu yoga može dati, a tom pojedincu je doista potrebno u određenom trenutku njegovog ili njezinog psihofizičkog razvoja kao ljudskog bića sa Srcem. To da smo bića sa Srcem jednostavno znači da smo sposobni za ljubav i slobodu, a yoga nam može pomoći da u cijelosti ostvarimo svoj ljudski potencijal ukoliko je doista riječ o našoj yogi, a ne oponašanju nečijeg tuđeg, manje ili više proizvoljnog standarda „yoge“.

Nedjelja, 23. juni 2019., od 10.00 do 13.00h – Prva radionica

1. PRAKTIČNA PRIMJENA TEMELJNIH NAČELA YOGE

Prva, uvodna radionica bit će usredotočena na praktično objašnjenje temeljnih načela prilagodbe tehnika yoge na konkretnog pojedinca. Kroz jednostavnu, ali cjelovitu praksu yoge sudionici će moći neposredno osjetiti pozitivne učinke pravilno prilagođene yoge i naučit će pravilno primijenjivati ta načela na vlastitu praksu i kreiranje prakse yoge za svoje učenike. Poštujući raznolikost brojnih tradicija yoge i dosadašnje individualno iskustvo svakog praktikanta, voditelj će objasniti sve bitne ideje i principe yoge kroz prizmu Yoge Srca, koja nije neki novi stil, brand ili škola yoge, nego u tradiciji utemeljen i uistinu učinkovit pristup prakticiranju i poučavanju yoge koji naglašava važnost osvješćivanja i razvijanja neiscrpne ljudske sposobnosti voljena i osjećajnog uživljavanja u Život. Yoga je stoga povezivanje s izvorom te suosjećajnosti i sveosjećajnosti koja se razabire kao ljudsko Srce, ili hrdaya. Ono je naše sidro u svijetu, bezdimenzionalna „točka“ unutarnjeg jedinstva pojedinca kao organskog života u tijelu s vanjskim svijetom odnosnosti, ili s Majkom Prirodom kao Kozmičkom Cjelinom. Temeljna načela pravilne primjene yoge mogu se pak formulirati ovako:

1. Yoga je srčano sudjelovanje u čudesnosti Života koji u cijelosti jesmo kao bića sa Srcem.
2. Da bi doista bila učinkovita, ugodna i bezopasna, yoga se mora neprestano prilagođavati svakom pojedincu.
3. Postoje drevna yogijska načela koja omogućuju takvu prilagodbu, poznata u tradiciji kao viniyoga yoge.
4. Osnovna svrha i dobrobit yoge je krepka odnosnost s cjelinom opstojnosti, ili razvijanje naše urođene sposobnosti za ljubav i slobodu.
5. Dah je od središnje važnosti u yogi jer je i od središnje važnosti za sam Život.
6. Asana je stoga pranayama u pokretu, odnosno svjesno disanje cijelim tijelom.
7. Pranayama je svjesno bivanje s dahom, s Onim što nas diše.
8. Dhyana, ili meditacija, direktan je uvid u dubinu Života do kojeg spontano dolazi produbljenjem daha.
9. Yoga je stoga proces samosvješćivanja zainteresiranog pojedinca, njegov moralni integritet, njegova relacijska integracija s okolinom i njegova kozmička integralnost s Apsolutom, Iskonom, Božanstvom ili Cjelinom Života.
10. Dah inicira i obavija svaki pokret.
11. Asana stvara bandhe, a bandhe podupiru pranayamu.
12. Ostale tehnike yoge kao što su kriye, mudre, mantre, nyase, yantre te osobni rituali, ili puja, mogu se kreativno upotrijebiti u razvijanju osobne prakse svakog pojedinca i pomoći mu da jasnije doživi svoju uronjenost u kozmičko zbivanje postajanja i bivanja čovjekom, svoju ljudsku snagu primanja i davanja, svoju shakti.
13. Yoga je u svojoj samoj biti devocijska praksa, pa univerzalne i transkulturne tehnike yoge zapravo služe samo kao pomoć u osjećanju vlastite i tuđe duševnosti i duhovnosti.
14. Uz pomoć yoge otkrivamo svoju moć stvaranja mira, odnosno učimo osjećati se bolje i bolje osjećati svekoliku zbiljnost.
15. Yoga je spokojna snaga i snažni spokoj (citi-shakti) života odvažno življenog sa Srcem, iz Srca i za Srce.

Nedjelja, 23. juni 2019., od 15.00 do 18.00h – Druga radionica

RAZVIJANJE OSOBNE PRAKSE YOGE

Tijekom druge radionice, kroz malo složeniju i zahtjevniju praksu yoge, sudionici će naučiti kako kontinuirano razvijati svoju osobnu praksu yoge i kako uživati u neposrednim rezultatima pravilno prilagođenje prakse, a to su prije svega veća životna snaga i dublji duševni spokoj. Svaki sudionik naučit će pravilno primijeniti načela adaptiranja, personaliziranja i individualiziranja svih relevantnih tehnika yoge s obzirom na njegove/njezine vlastite potrebe i sposobnosti, želje i interese, težnje i ciljeve, promjenjive životne okolnosti, spol, dob, tjelesnu konstituciju, zdravstveno stanje, kulturnu pozadinu, religijsko uvjerenje i sve druge specifičnosti koje ga čine sasvim jedinstvenim i neponovljivim prirodnim ljudskim bićem. Ako svoju yogu vježbamo kao disciplinu užitka koji je svrha samome sebi, onda prije ili kasnije, postupno ili iznenadno, otkrivamo svoje vlastito Srce i odvažno započinjemo živjeti svoj život punim plućima, doslovno i metaforčki. Naglasak druge radionice bit će stoga na povezivanju s dahom kao inteligencijom tijela, na povezivanju s Onim što nas diše, jer dah, odnosno životna sila u nama, jest sam Život i naš glavni vodič i unutarnji učitelj u vježbanju asana, ali i u yogi uopće.

Domagoj Orlić (rođen 1970.) dugogodišnji je proučavatelj i praktikant Yoge te od 2000. godine učenik Marka Whitwella, jednog od najistaknutijih učitelja Yoge iz tradicije T. Krishnamacharye i njegovog srednjeg sina T. K. V. Desikachara. Objavio je nekoliko knjiga o Yogi, a nedavno su mu izašle dvije nove knjige: Ilustrirani leksikon joge, u izdanju Mozaik knjige (2017.) iz Zagreba, te njegov prijevod Patanjalijevih Yoga-sutri s komentarom pod naslovom Patanjalijeva Niska o yogi, u izdanju Krešenda (2019.) iz Osijeka. Uskoro mu izlazi i prva monografija na hrvatskom jeziku o mantri pod naslovom Mantra-yoga: Filozofski, teološki i praktični uvod u sanskrtsku mantru. Živi i radi u Zagrebu kao učitelj Yoge, edukator, pisac i prevoditelj.