Pozivamo omladinu sa područja Općine Novo Sarajevo da se priključe na BESPLATAN program YOGA i MINDFULNESS ZA MLADE od 24.03.2024. godine u našem Centru Transformacija.

Prijave su obavezne na broj 062/832-308 (Viber).
Radujemo se 🙂

MINDFULNESS je koncept i praksa vježbanja svjesnog obraćanja pažnje u sadašnjem trenutku, bez osuđivanja, iz trenutka u trenutak. U posljednjih trideset godina brojna naučna, empirijska istraživanja iz oblasti psihologije, neurologije i medicine su potvrdila dobrobiti redovne primjene vježbanja naše svjesne pažnje. U središtu koncepta mindfulnessa je naša sposobnost da budemo istinski prisutni, da primjećujemo, promatramo i pratimo ono što se dešava upravo sada. U isto vrijeme ova usredotočenost, fokus, mora biti usklađen sa osjećajem prihvaćanja svega onog što je u nama i oko nas.

YOGA nas priprema za kontemplaciju i meditaciju te stoga obuhvata kombinovanje fizičkih položaja, vježbe disanja, procese pročišćenja, te fokusiranje svijesti na fizičko i emocionalno tijelo. Kroz zajednički rad u grupama postepeno jačamo vitalnost, dugovječnost i zdravlje cijelog organizma. Nastojimo svaki put iznova proširiti komfornu zonu, osvijestiti granice, otpore i blokade te uz slobodu pokreta uskladiti svoj dah. Yoga nudi raznovrsne dobrobiti za cijeli organizam. Izuzetno blagotvorno utiče i na kožne bolesti, dijabetes, astmu, hormonalne poremećaje, anksioznost, depresiju, loš vid, probleme sa probavom itd.

MEDITACIJA pomaže spoznavaju, vrednjovanju sebe i boljem snu. Meditacija opušta nervni sistem, uzročnika brojnih oboljenja, i konstantno izloženog stresu svakodnevnice. Meditacija opušta sve tjelesne sisteme, dovodi do promjene percepcije i svjesnosti opstojanja, čime se aktivno djeluje na smanjenje hroničnih oboljenja, nesanice, rada unutrašnjih organa te sveukupno na unpređenje pravilnog rada tijela i uma. Dodatno, meditacija unapređuje mentalni kapacitet, poboljšava sposobnost učenja, pamćenja i fokusiranja što zauzvrat poboljšava inteligenciju, kreativnost, koncentraciju, jača samopouzdanje i pomaže otkanjanju loših navika. Unapređuje učinkovitost i kreativnost, otpušta stres, unapređuju ravnotežu života i svakodnevnice. Naučno je dokazano da redovno praktikovanje meditacije pomaže pojedincima da se vrijeme provede u stanju svjesnog odmora, vraćajući tijelo natrag u svoje prirodno stanje traženjem ozdravljenja.

Dobrodošli!!!

*Fondacija za razvoj TRANSFORMACIJA realizuje projekat „Yoga i Mindfulness za mlade” koji se implementira u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, a kojeg finansira Europska unija i sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz podršku Općine Novo Sarajevo.