Pozivamo žene oboljele od karcinoma dojke da se priključe na BESPLATAN program “TRANSFORMACIJA KROZ JOGU” počevši od 20.08.2024. godine u 9h u prostorijama Udruženja Renesansa, Dolina 1.

Projektne aktivnosti obuhvataju sljedeće: časovi joge i meditacije; radionica Fitoaromaterapije; Nutricionistički vodič i elektronski priručnik o jogi koji će dobiti sve učesnice projektnih aktivnosti.

Prijave su obavezne na broj 062/832-308 (Viber).
Radujemo se 🙂

Joga i meditacija

Sklad suprotnih sila ključni je oblik joge – topla energija ujedinjena je sa hladnom, snažno sa blagim, a muško sa ženskim. Kao takva joga usklađuje fizičko, mentalno i emocionalno stanje, stvara balans i čvrst temelj za ozdravljenje što je potrebno našoj ciljnoj skupini.  Joga nas priprema za kontemplaciju i meditaciju te stoga obuhvata kombinovanje fizičkih položaja, vježbe disanja, procese pročišćenja, te fokusiranje svijesti na fizičko i emocionalno tijelo. Kroz zajednički rad u grupama postepeno jačamo vitalnost, dugovječnost i zdravlje cijelog organizma. Nastojimo svaki put iznova proširiti komfornu zonu, osvijestiti granice, otpore i blokade te uz slobodu pokreta uskladiti svoj dah. U današnje vrijeme osuđeni smo na skučeni prostor, ograničenost pokreta, ukočenost, tenzije i stres. Dišemo plitko, ne živimo punim plućima… Opuštamo se uz televizor i internet, potpuno nesvjesno u bunilu nepotrebnih i uglavnom negativnih informacija. Jedan od načina da vratimo svjesnost ponovo u svoju svakodnevnicu jeste pravilno jogijsko disanje.

Kroz aktivnosti prolazimo razne tehnike jogijskog disanja i učimo kako disanje poboljšava i mijenja naše stanje kroz samo nekoliko minuta. Pravilno disanje kroz joga vježbe ne samo da olakšava samu izvedbu, već i povečava efikasnost vježbe. Kod zdravstvenih problema i ograničenja se prilagođavamo individualnim potrebama. Zdravstvene vježbe i mnogobrojni položaji (asane) joge nude raznovrsne dobrobiti za cijeli organizam. Izuzetno blagotvorno utiču i na kožne bolesti, dijabetes, astmu, hormonalne poremećaje, anksioznost, depresiju, loš vid, probleme sa probavom itd.

Meditacija pomaže spoznavanju, vrednovanju sebe i boljem snu. Meditacija opušta nervni sistem, sve tjelesne sisteme, dovodi do promjene percepcije i svjesnosti postojanja, čime se aktivno djeluje na sveukupno unapređenje pravilnog rada tijela i uma. Dodatno, meditacija unapređuje mentalni kapacitet, poboljšava sposobnost učenja, pamćenja i fokusiranja što zauzvrat poboljšava inteligenciju, kreativnost, koncentraciju, jača samopouzdanje i pomaže otklanjanju loših navika. Unapređuje učinkovitost i kreativnost, otpušta stres, unapređuju ravnotežu života i svakodnevnice. Naučno je dokazano da redovno praktikovanje meditacije pomaže pojedincima da se vrijeme provede u stanju svjesnog odmora,vraćajući tijelo natrag u svoje prirodno stanje traženjem ozdravljenja. Kroz joga vježbe i meditaciju osnažujemo mogućnost brže i lakše prilagodbe novim, nepoznatim situacijama koje su sastavni dio života. Učimo sebe kako se prilagoditi neplaniranom, te usmjeriti tok aktivnosti ka svom cilju kroz različite modifikacije mišljenja, ponašanja, aktivnosti.

Fitoaromaterapija predstavlja komplementarnu metodu liječenja biljkama, odnosno različitim biljnim ekstraktima (fito). Drugi dio, aroma, predstavlja korištenje eteričnih ulja u terapijske svrhe. Eterična ulja pritom su posebno istaknuta, iako su i ona, naravno, produkti ekstrakcije iz biljnog materijala. Fitoaromaterapija je komplementarna disciplina kojom se ponajprije bave liječnici i farmaceuti te nije u sukobu s konvencionalnom medicinom. Odlikuje je korištenje u potpunosti prirodnih izvora i osim biljaka, fitoaromaterapeuti vrlo često posežu za probioticima točno određenih sojeva. Kao izvor znanja ona je uglavnom utemeljena na dokazima, iako postoji i niz biljaka koje se koriste na temelju dugotrajnog uspješnog korištenja i potvrđenog sigurnosnog profila. Osobe oboljele od raka mogu proživljavati simptome poput boli, tjeskobe i stresa. Masaža sa upotrebom aromaterapije (pri čemu se koriste esencijalna ulja, prirodna ulja koja mogu imati miris biljke iz koje su dobiveni) pomaže olakšati te simptome. Fitoaromaterapija je prirodna metoda prevencije, pomoći i liječenja bolesti, očuvanja zdravlja i poboljšanja fizičke kondicije. Kao takva, ova metoda je izvrstan alat za unaprijeđenje fizičkog stanja naše ciljne skupine i može uveliko doprinijeti u procesu liječenja karcinoma.

Nutricionizam ili znanost o prehrani mlada je znanstvena disciplina koja postoji oko 150 godina, a bavi se razmatranjem odnosa između čovjeka i hrane i implikacije koje proizlaze iz tog odnosa i reflektiraju se na psihološki, sociološki, fiziološki i biokemijski aspekt. Temelji se na osnovnim principima hemije, biologije, matematike, fizike, biokemije, anatomije, genetike, toksikologije, imunologije. U praksi obuhvaća i principe znanosti poput poljoprivrede, prehrambene tehnologije, biotehnologije, antropologije, medicine, sociologije, psihologije i ekonomije.

Nutricionizam ima važnu ulogu u shvaćanju mnogih procesa vezanih uz prehranu i pojavu bolesti i poremećaja, ali i u shvaćanju uloge prehrane u moduliranju genetskog potencijala pojedinca. Istraživanja s područja nutricionizma, osobito zadnjih godina, imaju vodeću ulogu u shvaćanju mnogih procesa vezanih uz prehranu i pojavu bolesti i poremećaja, ali i u shvaćanju uloge prehrane u moduliranju genetskog potencijala pojedinca. Stoga danas nutricionisti imaju sve značajniju ulogu, ne samo kao istraživači, već i kao osobe koje prenose naučne spoznaje na sveopću i ciljanu populaciju u cilju očuvanja zdravlja i poboljšanja postojećeg stanja.

Dobrodošle!!!

*Fondacija za razvoj TRANSFORMACIJA realizuje projekat „Transformacija kroz jogu” koji se finansira u okviru OCD/NVO programa Općine Centar, Sarajevo.