Ko dva puta dnevno vježba Tai Chi postat će fleksibilan poput djeteta, zdrav poput drvosječe i miran poput mudraca
– Kineska izrekaTai chi je vještina terapeutskog, borilačkog i meditativnog karaktera. Borilačka suština postepeno je napuštena i danas se uglavnom prakticira kao terapeutska vještina koja se po mnogim naučnim istraživanjima smatra i idealnom za modernog čovjeka.
Svrha Tai Chia je da se čovjek harmonizira s prirodom i univerzumom kako bi dostigao fizički, mentalni , emotivni i spiritualni balans, odlično zdravlje i dugovječnost. Spada u kategoriju unutrašnjih vještina jer se fokusira na razvoj unutrašnje energije, mekoću i relaksaciju.
Tai Chi je dostupan svim ljudima zbog: jako niskog rizika povrede, ne iziskuje specijalnu opremu, može se raditi bilo kad i bilo gdje.
Tai Chi mnogo ublažava mentalna stanja poput anksioznosti, depresije, prestresiranosti i sniženog samopoštovanja.
Ljudi koji vježbaju Tai Chi radosniji su, imaju veću produktivnost, oštriju koncentraciju.
Bolje su im koordinacija i harmonija pokreta, uspješniji međuljudski odnosi i veća prilagodljivost na stresne promjene.Tematske cjeline seminara:Tai Chi Kung Shibashi – forma 18 pokreta
Zhan Zhuang – Stojeća meditacija
Hu xi – vježbe disanja
Pajdagung – samomasaža
Sung – relaksacijaDarko Trajković je veliki zaljubljenik u pokret i borilačke i terapeutske vještine. Ima 20 godina iskustva kao praktičar i preko 10 godina iskustva kao učitelj.Završio je trogodišnju školu za Instruktora Tai Chi Chen stila.Cijena: 70 KM, za registracije do kraja marta odobravamo popust cijenu od 50 KM. Prijave slati u inbox ili na e-mail: fokusdahpokret@gmail.com